5 Aralık 2013 Perşembe

Sivilce

Akne Nedir? 


Genel olarak 'sivilce' adıyla bildiğimiz akne en sık rastlanan cilt problemidir. Her 100 yetişkinin 85'inin hayatının bir döneminde geçip gider, 15'inde ise tedavisi güç bir hal alır. 
Akne derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır, normalde bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar, bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır. 


Aknenin Gelişimi


Bu tıkaç doğal bir boya nedeniyle (kirden değil!) siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz ve sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar oluşur. Ancak tek neden bu değildir.
Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde iltihaba (enflamasyon) seçenek açarlar.
P.acnes normalde ciltte bulunan bir mikroptur. Salgıladığı enzimler tıkanmış yağ kanalı içindeki yağları parçalar. Bu yağların parçalanması sonucunda serbest yağ asitleri ortaya çıkar. Serbest yağ asitleri yağ kanalı hücrelerinin yapısını bozar ve yağ kanalının tıkanmasına katkıda bulunur. Ayrıca iltihap oluşturan hücreleri çekerek artmış iltihapsal yanıta neden olur. Sivilcenin sert, kırmızı ve derin elemanları bu şekilde oluşur. Bazen iltihap şiddetli olur, yağ kanalı parçalanır ve iltihap çevre dokuya yayılır. Bu durumda da sivilce iz bırakmaktadır.

Sivilce Hangi Yaşlarda Görülür


Pek fazla kişide akne sorunu 10-13 yaşları arasında ortaya çıkar. Ancak aknenin 20’li ve 30’lu yaşlarda da devam ettiği, hatta ergenlik döneminde akne sorunu yaşamayan kişilerde ileri yaşlarda akne sorunu yaşandığı da görülmektedir.

Erkekler uzun süreli ve daha fazla sayıda akne oluşmasına eğilimlidirler. 
10 -13 yaşlarında yani Ergenlik döneminde, yağ bezlerinin daha fazla yağ salgılaması, ergenlik döneminde ise çocukluktan gençliğe geçiş döneminde yaşanan değişimlerdir.
Fiziksel olgunluğu sağlayan hormonlar, yağ bezlerinin daha fazla sebum üretmesine neden olurlar.  Yapısal özellikler ve hormonal değişiklikler aknenin en önemli nedenleridir.
 Akne lezyonları en fazla yüzde oluşmakla birlikte boyun, çene, sırt, omuz, kafa derisi, nadiren kollar ve bacakların üst kısmında da görülebilir. Genel fiziksel sağlığa zarar veren bir durum değildir.
Akne hemen her zaman kozmetik bir hastalıktır. Genel fiziksel sağlığa zarar veren bir durum değildir.
Akneler ciltte kalıcı izler bırakabilir ve bu da kişinin ruhsal durumunu olumsuz etkileyebilir. Tedavinin en önemli amaçlarından birisi, iyileşmekte olan deri oluşumlarının cildinizde iz bırakmasını önlemektir. Bir kez ortaya çıkan izler ortaya çıktıktan sonra cildi eski haline getirmek genellikle zordur. 

Sivilce çukurları ve izlerinin tedavisi başlıklı yazımızdan, sivilce izlerinin tedavi yöntemleri ve kimyasal peeling detadavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir diğer önemli amaç hastalık süresince yaşanan sıkıntıların zamanını azaltmaktır.  Son olarak aknenin neden olduğu hoş olmayan görüntüden nedeniyle oluşabilecek sıkıntı ve olası psikolojik sorunlara engel olmaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder