12 Ocak 2015 Pazartesi

Sivilce İzlerinden Kurtulmak

Sivilce sonrası kalan izler, kişinin cilt yapısı, genetik yatkınlığı ve sivilcenin şiddeti ile doğrudan ilişkilidir. Cildinde ciddi sivilceleri olan kişilerin iz sorunu yaşama riskleri yüksektir. Sivilceler, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da ciddi sorunlar yaratabiliyor.

Bu yazımda sivilce kadar can sıkan bir durum olarak sivilcenin ciltte bıraktığı izlerin giderilmesinde en etkili yöntemlerden olan TCA-Kimyasal peeling yönteminden bahsedeceğim.



Sivilce İzlerinden Kurtulmak




Sivilce izleri, maküler tipte izler ve skar tipi izler olmak üzere iki çeşittir. Maküler tarzda izler; leke şeklindedir, daha kısa sürede iyileşme özelliği gösterirler ve daha kolay tedavi edilebilirler. Skar tarzı izler ise deriden çöküklük ve kabarıklıkla kendini belli ederler, daha geç iyileşirler.

 
Cilt yapısına bağlı olarak irili ufaklı biçimlerde ortaya çıkan sivilceler, tedavinin ertelenmesi yada aksatılması gibi durumlar sonucunda, cilt çukurları yada deri üstü birikintiler şeklinde izler olarak bir dönemin ardından tekrar çıkmasalar bile aynı ebatta izler olarak kalıcı olabiliyorlar. 



Sivilce İzi Tedavi Yöntemleri


Tedavi yöntemleri açısından bir çok başlıkta ele alınabilcek sivilce izi tedavi uygulamalarını, kısa sıralamak gerekirse;  Dermabrazyon uyulaması ile cildin üst kısmının mekanik olarak aşındırılması , Dermal Dolgu işlemi ile özellikle çukurların doldurularak ciltle eşitlenmesi, Doku nakli ile küçük çaplı cerrahi işlemler ve Doku kaybından dolayı oluşmuş atrofik skarların tedavisinde kullanılan, yumuşak Doku Arttırımı işlemleri olarak klinik başlıklarda sıralanabilir.

Klinik uygulamar olarak bu işlemlerin her birinin zamansal ve maddi açıdan handikapları olmakla beraber, ciltte kalıcı başka izlere sebeb olabilmeleri ve kişiden kişiye değişen doku farklılıklarından kaynaklı sonuçları istenen kalite olmama ihimalide azımsanmayacak boyuttadır.

Bu yöntemlerin dışında bitkisel kür ve peeling yöntemleride tedavi metotdları arasında sayılırken çogu zaman bu uygulamalarında, sadece sivilcenin yarattığı tahribatı haifletmek amaçlı bitkisel terapi etkisine sahip olması ve kesin çözüm için yeterli olmaması uygulama amacına yetersiz kalmaktadır.

Ancak bu yöntemlerin dışında , son dönem artan vakalarla beraber bilinirliğide giderek artan Kimyasal peeling uygulamarı, dikkatleri çekmektedir. Hem kişinin kendi başına yapabileceği basitlikte hemde cildin ve sivilcenin yapısına bağlı olarak derecelendirilebilen TCA – Kimyasal Asit Peeling yöntemleri, zamansal ve maddi olarak sunduğu olanaklarla giderek artan bir rağbet görmektedirler.

 

TCA Peeling Nedir ?

Sivilce İzi gidermede TCA Nasıl Uygulanır.


TCA Bir asit türüdür. Labarauar ortamında hazırlanan bir asit olan TCA Peeling ürünü olarak deiyonize suda çözelti haline getirilerek Uygulandığı üst tabakadaki deriyi yakarak derinin kurumasını ve ardından soyulmasını sağlayan bir asit solisyonu olarak kullanılır.

TCA (trikloroasetik asit) peelingle özellikle, cilt lekeleri, gözenekler, doğum izleri, faça izleri, jilet izleri, dikiş izleri, cilt kırışıklıkları giderilmekte hatta dövme bile silinebilmektedir.
 

TCA Nasıl Uygulanır


Cilt yapısının hassasiyet ine bağlı olarak derecelendirilebilen TCA peeling uygulamasında ilk adım cilt tipine uygun derecelendirilmiş solisyonu seçmektir. Burada bilinmesi gereken en önemli durumun ilk uygulamada sorunun çözülmesini sağlamak amacıyla cildi zorlayan, gereğinden fazla oranlı soliyon ve cilde temas süresinin fazla olması gibi yaklaşımların kesinlikle tehlikeli olduğudur.

Sivilce İzlerinin giderilmesinde kullanılacak TCA oranı % 20 ortalamarında olurken,  ten rengi ve cildin hassaiyetine bağlı olarak % 30 oranına kadar yükselebilmekdir. Uygulama esnasında TCA solisyonu, öncesinde temizlenmiş olan bölgeye, cilde temas ettiğinden şüphe duyulmayacak biçimde 2 ila 4 dakika arasıda değişebilen sürelerde hafif darbelerle sürülmelidir. 


1-2 dakika içerisinde cildde oluşmaya başlayan iğne batıklarına benzer yada yanma gibi hafifi acı hissi yaratacağı önceden bilinmeli cidin zorlanmaya başladığı noktada 2 dakidan az 4 dakikadan fazla olmamasına özen gösterilerek uygulamaya son verilmelidir.
 

TCA Uygulama 
Sonrası Yapıması Gerekenler

TCA uygulamasının ardından doğal-organik sabun yada şampuanla uygulamanın olduğu bölge hemen yıakanmalı ve su ile cilt terapi edilmelidir. Bahsi geçen işlemlerin ardından cilt dengesinin tekrar kazanılması sağlayacak sağlıklı bir tedavi süreci için çinko oksit oranı yüksek pişik kremleri yada B5 bepantenol gibi yüksek nemlendirici etkilere sahip vitaminlerle uygulama sonrasında hasarlı bölge sürekli desteklenmeli ve doğrudan sıcağa ve bakteriyel süreçlere maruz kalmamasına önem verecek biçimde dışssal etmenlerden konuması sağlanmalıdır.

Giderilmesi istenen sorunun tamamen kaybolması sürecine kadar 20-25 günlük periotlarda uygulanabilecek olan TCA peeling yönteminin hassas ama bilinçli kullanımda sorunun kesin çözümü için çok iyi bir tedavi yöntemi olduğu unutulmamalı ve cilt dengesinin sağlanması açısından önerilen mineral ve vitamin desteklerinin 4-5 saat gibi zaman dilimlerinde cilde sürülerek, dokunun kendini güçlendirmesi sağlanmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder